Genital siğiller hakkında sık sorulan sorular

Siğil neden olur?

Bazı insan papilloma virüsü türleri (HPV) genital siğile neden olur. Genital siğillere neden olan HPV tipleri genellikle vajinal, anal veya muhtemelen bu enfeksiyonu geçiren biriyle oral ilişki esnasında doğrudan temas yoluyla yayılır.

Siğiller nerelerde görülür?

Kadınlarda siğiller vulva çevresinde (tüm dış kadın genital bölgesi), vajina içinde veya çevresinde, anüs içinde veya çevresinde, kasıklarda (genital bölgenin iç uylukta buluştuğu yerde) veya rahim ağzında (bu daha az olmasına rağmen) görünebilir. Dış genital bölgede siğiller daha yaygın izlenir. Erkeklerde kasıklar, penis, skrotum (testis), anüsün içinde veya çevresinde siğiller olarak görülebilir.

Siğiller kabarık veya düz, tek veya çoklu, küçük veya büyük olabilir. Görünüşe göre ten rengi veya beyazımsı olma eğilimindedirler. Siğiller genellikle kaşıntı, yanma veya ağrıya neden olmaz. Bununla birlikte, çoğu HPV enfeksiyonu görünür siğillere yol açmadığından çoğu insan virüs taşıdığından da habersizdir.

Siğiller nasıl bulaşır?

Genital siğillere neden olan HPV tipleri genellikle vajinal, anal veya muhtemelen bu enfeksiyonu geçiren biriyle oral ilişki esnasında doğrudan temas yoluyla yayılır. Cinsel olarak aktif olan herhangi birinde genital siğil izlenebilir. Siğiller varsa virüs “aktif” olacağından HPV’nin bulaşması daha muhtemel olabilir, ancak görünür belirti olmasa bile virüs bulaşabilir.

Genital siğillere neden olan HPV tipleri genellikle eller gibi diğer vücut parçalarında siğile neden olanlardan farklıdır. İnsanlar ellerinde veya ayaklarında siğile dokunarak genital siğiller almazlar.

Siğiller ne zaman ortaya çıkar?

Siğiller, siğil yapan tip HPV ile enfekte bir kişiyle cinsel ilişki sonrası birkaç haftadan birkaç ay veya yıla kadar uzayabilen bir süreç esnasında izlenebilir. Ancak hiç siğil oluşmayadabilir. Kişinin ne zaman veya kimden virüs aldığını bilmesi zordur.

Sadece tek defa siğil izlenebilirken nükslerle gidebilen klinik tablolar da mümkündür. Siğil mevcudiyeti virüsün aktif olduğunu gösteriri. Siğiller kaybolduğunda ise virüs hücrelerde uyku periodunda kabul edilir, bu durumda bulaşıcılık değişkendir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi genellikle zamanla virüsü temizleyebilir veya bastırabilir.

Siğiller nasıl teşhis edilir?

Şüpheli HPV maruziyetinde veya siğile benzer bir lezyon görüldüğünde hekiminize başvurmalısınız. Bazen, siğiller görmek veya normal dokudan ayırt etmek çok zor olabilir. Daha yakından kontrol edecek ve daha küçük siğilleri değerlendirmek için büyüteçli lensler, siğilleri açığa çıkarabilecek solusyonlar kullanılabilir.

Genital siğiller tanısı için biyopsi şart değildir. Ancak anormal görünümlü lezyonlarda hekim gerekli görürse uygulanabilir. HPV DNA testleri, yalnızca rahim ağzı kanseri taramasının bir parçası olarak kadınlar ile kullanım için onaylanmıştır ve siğil teşhisinde kullanılmamaktadır ancak genital siğil mevcudiyeti olası bir rahim ağzı hücresel değişikliğinin taramasını gerektirebilir-kişinin yaşı, tarama zamanı ve kllinik durumuna göre.

Siğiller nasıl tedavi edilir?

HPV için tıbbi tedavi olmasa da, genital siğiller için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Tedavinin amacı görünür siğilleri gidermektir. Siğilleri tedavi etmek, muhtemelen siğil türlerine asla maruz kalmamış bir partnere bulaşma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.Hangi tedaviyi kullanacağını seçerken, hekim siğillerin büyüklüğünü, yerini, sayısını, siğillerdeki değişiklikleri, hasta tercihini, tedavi maliyetini, rahatlığı, yan etkileri ve tedavilerle ilgili kendi deneyimlerini dikkate alacaktır. Tedavi kişiselleştirilmelidir. Tedaviler klinikte yapılabildiği gibi uzun süreli evde kullanılabilecek reçeteli kremlerle de planlanabilir.

Klinikte yapılan tedaviler;

  • Kriyoterapi (sıvı azot ile siğiller dondurulur)
  • Podophyllin
  • TCA (triklorasetik asit)
  • Siğillerin çıkartılması
  • Elektrokoter (elektrik akımı ile siğilleri yakılır)
  • Lazer tedavisi. Bu, özellikle diğer tedavilere iyi cevap vermeyenler için, daha büyük veya yaygın siğiller için kullanılabilir. Daha pahali ve nadir uygulanan yöntemlerdendir.
  • İnterferon (siğile enjekte edilen bir madde). Bu, yaygın yan etkiler ve yüksek maliyet nedeniyle artık nadiren kullanılmaktadır.

Evde reçeteli kremler;

  • Podofilox krem ​​veya jel (Podofilox®, Condylox®). Dış genital siğiller için kendi kendine uygulanan bir tedavi yöntemidir.
  • Imiquimod kremi (Aldara®). Dış genital siğiller için kendi kendine uygulanan bir tedavi yöntemidir. Güvenli, etkili ve kullanımı kolaydır. Bu krem ​​siğil dokusunu yok ederek çalışan diğer yaygın olarak kullanılan tedavilerden farklıdır. Aldara® aslında HPV ile savaşmak için bağışıklık sistemini güçlendirir ve nüksleri daha az olası hale getirebilir.

Reçetesiz hekim önerisi dışında edinilen kremler genital bölgede kullanılmamalıdır.

Riskimi nasıl azaltabilirim?

Cinsel olarak aktif olan herhangi biri, herhangi bir zamanda bu yaygın virüse rastlayabilir. Riski azaltmanın yolları:

  • Kimseyle cinsel ilişki kurmamak.
  • Tek eşli olmak. Ancak partnerlerin de tek eşliliği gerekli ve unutmamalıyız ki HPV cinsel hayatı aktif olan herkese bir zaman bulaşmış olabilir ve o anda tek eşli olmak korunmak için yeterli değildir.
  • Halihazırda anormal hücresel değişiklikleri varsa, hücreler tedavi edilinceye veya kendi kendine çözülene kadar cinsel aktiviteye sahip olmamak. Bu, bulaş riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Prezervatifler kullanımı. Her ilişkide, cinsel ilişkinin en başından sonuna kadar doğru bir şekilde kullanılmasını önerilir. Prezervatifler tüm genital cildi kaplamadığından yine de % 100 koruma sağlamaz.
  • Sperm öldürücü köpük, krem veya spermisit kaplı prezervatiflerin HPV’nin önlenmesinde etkili olduğu kanıtlanmamıştır ve ayrıca seksüel geçişli hastalıkları kolaylaştıracak mikroskobik tahrişlere neden olabileceği bilinmektedir. Spermisitler rutin kullanım için önerilmez.
  • Çoğu genital siğil vakasında görülen HPV tiplerine karşı koruma sağlayan aşılar mevcuttur ve önerilmektedir (hem kadın hem erkeklere).