genital siğillerGenital siğiller nelerdir?

HPV virüsü, genital siğillere neden olabilir. Genital siğiller, genital bölge etrafındaki ciltte veya vulva, vajina, rahim ağzı, penis, skrotum, üretra (idrar açıklığı), anüs, kasık veya uyluk bölgelerinde meydana gelen büyüme veya kabartı şeklindeki lezyonlara verilen isimdir. Kabarık veya düz, tekli veya çoklu, küçük veya büyük olabilirler. Bazı HPV siğilleri, karnabahar benzeri bir şekil oluşturacak şekilde birlikte kümelenebilir.

Genital siğiller genellikle zararsızdır, anormal hücresel değişim veya kansere neden olan HPV türlerinden farklıdır ancak bu türler ile aynı anda vücutta bulunabilir ve bulaştırıcılığı mevcuttur.

Tedavi edilmezse genital siğiller; zaman içinde kaybolabilir, aynı kalabilir veya boyut veya sayı olarak artabilir. Genital siğiller için tedavi seçenekleri mevcuttur.

HPV veya genital siğiller doğurganlığı veya hamileliği etkiler mi?

Gebelikte HPV'nin düşük, erken doğum veya diğer gebelik komplikasyonları ile hiçbir bağlantısı yoktur. Doğurganlığa veya bir aile planlamasına engel değildir. Hamilelik sırasında vücutta meydana gelen değişiklikler nedeniyle siğiller boyut ve sayı olarak büyüyebilir. Doğum sırasında HPV'ye maruz kalan bebeklerin ileriki hayatlarında boğazında HPV ye bağlı lezyonlar ve hücresel değişiklikler meydana gelebilir.

HPV ile nasıl bulaşır?

HPV genellikle, enfekte bir kişiyle yakın cinsel ilişki sırasında doğrudan ciltle temas yoluyla edinilir. Virüs penetratif olduğu kadar non-penetratif cinsel temasla da (genital-genital, oral-genital, anal-genital, oral-anal) bulaşabilir.

HPV, prezervatifle kapatılmayan alanları enfekte edebilir, bu nedenle prezervatifler HPV'ye karşı tam olarak koruma sağlayamayabilir. Her iki partner de HPV belirtileri göstermese bile, HPV'yi paylaşma eğilimindedirler. HPV yıllarca uykuda sessiz kalabilir, bu nedenle hangi partnerden geldiğini veya ne kadar zaman önce geldiğini bilmenin bir yolu yoktur. HPV pozitifliği, bir kişinin veya partnerinin ilişki dışında seks yaptığı anlamına gelmez.

HPV ne kadar ciddidir?

Çoğu insanda, HPV virüsü zararsızdır, semptomlara neden olmaz, siğillere veya kanser öncesi veya kansere dönüşmez. Ancak bazı kişilerde tedavi seçenekleri bulunan hatta tedavi edilmezse de kendiliğinden kaybolabilen genital siğillere, hücresel değişikliklere veya kansere (servikal, vajinal, vulva, anal, baş ve boyun kanserleri ve penis kanserleri gibi) yol açabilir.

HPV kansere neden olur mu?

HPV yaygın bir enfeksiyondur ve genellikle doğal bağışıklık ile temizlenir. Çoğu insanda virüs semptomlara, siğillere, kanser öncesi lezyonlara veya kansere dönüşmez. Ancak özellikle yüksek riskli HPV tiplerine sahip olan kişilerde rahim ağzı, vajinal, vulva, anal, baş ve boyun kanserleri ve penis kanserleri gibi kansere yol açabilen anormal hücrelere neden olabilir.

HPV için test yaptırabilir miyim?

HPV, servikal smear ile birlikte veya ayrıca test edilebilir. HPV testleri yalnızca yüksek riskli HPV türlerine yöneliktir ve tüm HPV türlerini kapsayacak bir test yoktur. Bu testin amacı, anormal rahim ağzı smear sonuçlarıyla ilgili daha ileri yönetim kararlarında hekime yardımcı olmaktır.

Prezervatif HPV'yi önler mi?

HPV doğrudan ciltten cilde temas yoluyla bulaşır ve bu nedenle cinsel ilişki sırasında kondom kullanımı enfeksiyona karşı önemli miktarda koruma sağlar. Ancak prezervatif cinsel ilişki sırasında temas eden tüm cilt yüzeyini kapatmadığı için % 100 koruma sağlayamaz.

HPV aşısı faydalı mı?

HPV aşısı (ve düzenli rahim ağzı taraması), genital siğillere ve HPV ile ilişkili kanserlere (rahim ağzı, vajinal, vulva, anal, baş ve boyun kanserleri ve penis kanserleri dahil olmak) üzere karşı en iyi korumayı sunar. Ayrıca hem kadınlarda hem de erkeklerde genital siğillere neden olan HPV tiplerini engellemesi açısından önemlidir.

HPV aşısı, HPV enfeksiyonundan önce, yani cinsel olarak aktif hale gelmeden önce verildiğinde en iyi sonucu verir. Zaten cinsel olarak aktif olan kişiler için aşı, aşının kapsadığı sujlar için yeni HPV enfeksiyonlarının edinilmesini önleyeceği için yine de faydalı olabilir.

HPV tedavi edilebilir mi?

HPV'nin kendisini ortadan kaldıracak bir tedavisi yoktur. HPV, genellikle vücudunuzun bağışıklık sistemi tarafından ele alınan viral bir enfeksiyondur. Sadece genital siğiller ve yüksek dereceli servikal anormallikler tedavi edilir.

HPV veya genital siğillerden nasıl kaçınabilirim?

HPV'ye karşı önleyici aşılama mevcuttur. HPV aşıları, genital siğiller dahil hemen hemen tüm genital HPV enfeksiyonlarını önlemede ve HPV ile ilişkili hücresel değişiklikleri veya kanser gelişimini önlemede oldukça etkilidir. HPV doğrudan ciltten cilde temas yoluyla bulaştığından, cinsel ilişki sırasında kondom kullanımı HPV enfeksiyonuna karşı tamamen olmasa da önemli miktarda koruma sağlayabilir. Tüm cinsel ilişki ve partnerleri için prezervatif önerilir.