Yumurtlama

Her aylık döngü sırasında, doğum kontrolünü kullanmayan sağlıklı çiftlerin tipik olarak yüzde 25 ila 30 hamile kalma şansı vardır, ancak bu, özellikle yaşınıza bağlı olarak koşullara bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Bu oran, yalnızca yumurtlama zamanı civarında hamile kalabileceğiniz düşünüldüğünde, ki bu süre her ay yumurtanın yaşayabileceği 12 ila 24 saat arasını kapsamakta, şaşırtıcı derecede yüksek bir yüzde.

Spermin yaşam süresi 7 güne kadar uzayabildiğinden yumurtayı döllemek için yumurtlamadan birkaç gün önce seks yapsanız bile, ortamda yeterli miktarda sperm bulunacaktır.

Ve unutmayın: Bebek yapmak için yalnızca bir sperm yeterlidir.

Döllenme sınırlı bir zaman diliminde bir dönemde meydana geleceğinden hedef hamilelik olduğunda  (veya hamile kalmama!) yumurtlama belirtilerinin neler olduğunu bilmek önemlidir

Yumurtlama (ovulasyon) nedir?

Yumurtlama, her ay meydana gelen, yumurtalıklardan birinden seçilen ve olgunlaşan bir yumurtanın yumurtalıktan salınmasıdır. Bu dönem doğurganlığın en yüksek olduğu dönemdir.

Adet döngüsü düzenli ve ortalama 28 gün süren kadınlarda yumurtlama genellikle adet döngünüzün ortasına denk gelir. Ancak adet düzensizliği olan veya döngü süresi farklı olan kadınlarda çok değişkendir.

Yumurtanın yumurtalık tarafından salınması ve fallop tüpü tarafından alınması için geçen belirli süre değişkendir, ancak hormonal dalgalanmadan 12 ila 24 saat sonra ortaya çıkar. Bu süre hamilelik planlaması için önemlidir.

Yumurtlama belirtileri nelerdir?

  • Bazal vücut ısınız hafifçe düşer ve sonra tekrar yükselir. Özel bir bazal vücut termometresi ile alınan bazal vücut ısısı, sabahları, en az üç ila beş saat uyuduktan sonra ve yataktan kalkmadan, konuşmadan ve hatta oturmadan önce aldığınız temel okuma değeridir. Bazal vücut ısınız yumurtlama sırasında en düşük noktasına inip, yumurtlama meydana gelir gelmez yaklaşık yarım derece yükselecektir. Birkaç aylık döngünüz boyunca vücut ısı değişkenliğinizi takvimde işaretleyerek yumurtlama günlerinizi hesaplayabilirsiniz.
  • Yumurtlamaya yaklaşıldığında şeffaf, uzayan kıvamda, kokusuz, yumurta beyazına benzer daha kaygan bir kıvamlı bir akıntı izlenebilir.Yumurtlama sonrasında akıntının kıvamı koyulaşır ve uzayan özellik ortadan kalkar. Rahim ağzı operasyonu geçiren kadınlarda (LEEP, konizasyon gibi) bu mukus özellikleri izlenmeyebilir.
  • Rahim ağzınız yumuşar ve açılır.
  • Karnınızın alt kısmında hafif bir ağrı veya hafif kramplar oluşabilir. 
  • Cinsel dürtünüz artabilir.
  • Hafif bir lekelenme izlenebilir. 
  • Vulvanız veya vajinanız şişmiş görünebilir.

Yumurtlama tahmini için ne yapılmalı?

  • Bazal vücut ısı değişkenliği ve servikal mukus özelliklerinin takibi ipucu olabilir.
  • Yumurtlama tahmin kiti işinize yarabilir. Yumurtlama öncesindeki hormonal değişiklere dayanan (LH surge) bu testlerde kitler üzerine yapılan idrar ile süreç takip edilir.
  • Yumurtlama yaklaşırken tükürüğünüzdeki östrojen seviyelerini ölçen bir tükürük testi size yardımcı olabilir. Yumurtlarken, testin göz merceğinin altındaki tükürüğünüze baktığınızda, bir eğrelti otu bitkisinin yapraklarına veya bir pencere camındaki donmuş suya benzeyen mikroskobik bir desen ortaya çıkar. Tekrar kullanılabilir ve ucuz bir testtir.
  • Kadının terindeki tuzlar döngünün farklı zamanlarında farklı değerlerdedir ve Klorür iyonu dalgalanması olarak adlandırılan bu değişimi tespit eden cihazlar Bu değişim östrojen ve LH dalgalanmasından bile önce gerçekleştiğinden yaklaşık dört günlük bir uyarı verir ancak henüz çok yaygın kullanılmamaktadır.