VAJİNİSMUSA NASIL TANI KONULUR?
Vajinismus tanısı kadının, erkeğin ve mümkünse çift olarak tıbbi öykülerinin alınması, bulguların değerlendirilmesi ve muayene yapılması ile konur.
Jinekoloji uzmanı tarafından yapılacak kapsamlı bir muayene olası bir fiziksel problemin açığa çıkarılması ve tedavi için olmazsa olmaz koşullardan birisidir. Genital ağrı sendromlarının (vulvodini, vestibülodini gibi) dışlanması ayırıcı tanıda önemlidir (ör.Q test).
Vajinismusun seviyesinin değerlendirilmesi için çeşitli ölçekler kullanılabilir (ör.Lamont ölçeği).
VAJİNİSMUS BAŞKA HASTALIKLARLA İLE KARIŞTIRILABİLİR Mİ?
Vajinismus, vulvodini veya vestibülodini gibi genital ağrı sendromlarıyla karıştırılabilir. Vajinismusun korku ve kaygı bileşeni kadınların penetrasyon korkusunu ağrı ile karıştırmasına neden olabilir. Jinekolojik muayene ayırıcı tanı için de önemlidir.
VAJİNİSMUS NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Vajinismus tedavisinin öncelikli amacı istemsiz kasılmayı ve dolayısıyla ağrıyı ortadan kaldırarak penetratif vajinal ilişki yapılabilmesinin sağlanmasıdır. Sonraki aşamada kadında haz ve istek hissinin yeniden inşası için çaba gösterilmelidir.
- Tedavi öncelikle vajinismusun sebep olduğu sorunların ortaya koyulması ile başlar. Sorunun belirlenmesi tedavideki en önemli basamaklardandır.
- Vajinismusun bir erteleme ve kaçınma hastalığı olmasından dolayı tedaviye uyum çok önemlidir. Tedavi için vakit ayrılması elzemdir.
- Detaylı bir tıbbi hikaye, cinsel geçmiş sorgulaması, altta yatabilecek faktörlerin açığa çıkarılması hem tedavi esnasında verilecek egzersizlere uyumu arttırır hem de sorunun geri dönüşsüz olarak çözülmesinde yardımcı olur.
- Pek çok kadın kendi genital bölge anatomilerini bilmemekte veya yanlış bilmektedir. Bazı durumlarda sadece genital bölgelerine ait doğru bir bilgilendirme, sorunun üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir.
- Problemin nedeni pelvik taban kaslarındaki istemsiz kasılma olduğundan bu kasların nasıl çalıştığı, nasıl kontrol altına alınabilecekleri anlatılır. Tedavideki başarı pelvik taban eğitimi ve kontrolünün öğrenimine bağlıdır. Aksi taktirde kısa süreli sonuç sonrası sürecin başa dönmesi görülebilir.
- Vajinal giriş teknikleri öğretilerek kadınların ağrı veya rahatsızlık vermeyen bir ilişkiye hazır olacakları bir aşamaya ulaşmaları sağlanır. Pelvik bölge kaslarını kontollü hareket ettirmek için vajinal dilatörlerin kullanılması uygun olabilir. Genişletme egzersizinin amacı, kasları penetrasyon beklentisine farklı yanıt verecek şekilde yeniden eğitmektir.
- Yavaş, sistematik biçimde yapılan genişletme egzersizleri, vücut ve zihni birbirine bağlamaya, pelvik bölge kaslarının bilinçli kontrolünü ele almaya yardımcı olur, böylece artık istem dışı gerginlik oluşmaz.
- Ağrısız penetratif ilişkiye geçiş fazında duyu odaklı dokunuşlar ve zaman zaman aşk oyunları olarak ifade edilebilen egzersizler verilerek çiftlerin karşılıklı güven ve anlayış içinde süreçte beraber çalışmaları sağlanır.
- Kadın, kaslarını kontrol etmeyi öğrenip penetratif egzersizleri rahat biçimde yapabildikten sonra ilişkiye geçiş dönemine geçilebilir.
- İlişkinin başarılması sonrası diğer tedavi amacı olan ilişkiyi başlatma isteği ve haz alma konusunda yoğunlaşılması çiftin sonraki cinsel hayatları için önemlidir.
Tüm bu süreçler vakadan vakaya değişiklik gösterebilir, bazı adımlar hiç uygulanmayacağı gibi bazı adımlarda uzun süre kalınabilir. Buna cinsel terapi sertifikalı hekimiz veya sağlık profesyoneliniz durumunuza bakarak karar verecektir.
UNUTULMAMASI GEREKEN VAJİNİSMUSUN TEDAVİ EDİLEBİLİR OLDUĞUDUR.