Melazma (hamilelik maskesi) nedir?

Melazma hamilelik maskesiolarak da adlandırılan, hamilelik sırasında hormonal değişikliklerin tetiklediği melanin üretiminin geçici bir artışı sonucu tipik olarak üst dudak, burun, elmacık kemikleri ve alnınızın etrafında meydana gelen bir cilt değişimidir. Yanaklarınızda, çeneniz boyunca veya önkollarınızda ve vücudunuzun güneşe maruz kalan diğer kısımlarında koyu lekeler şeklinde de görülebilir. Daha koyu pigmentli olan meme uçlarınız, çiller, yaralar ve cinsel organlarınızın cildi de hamilelik sırasında koyulaşabilir. Bu aynı zamanda koltuk altları ve iç bacaklarınız gibi sürtünmenin yoğun olduğu bölgelerde de olur. Daha koyu tenli kadınların, daha açık tenli kadınlara göre melazmaya sahip olma olasılığı daha yüksektir. Yine ailenizde varsa sizde de izlenme olasılığı daha fazladır. Melazmaya bağlı cilt koyulaşması genellikle doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur.

Hamilelikte göbek çizgisi (linea nigra) nedir?

Hamilelikte artmış melanin üretimi aynı zamanda linea nigraya da karnınızın aşağı doğru inen koyu bir çizgiye neden olur. Hamilelik öncesi ciltle aynı renk olduğundan fark edilemeyen  göbek deliğinizden kasık kemiğinize kadar uzanan beyaz çizgi (linea alba) hamilelik sırasında artan melanin üretiminden kaynaklanan renk koyulaşması ile linea albayı linea nigraya (siyah çizgi) dönüştürür. Linea nigra muhtemelen bebeğinizi doğumundan birkaç ay sonra hamilelik öncesi rengine geri döner.

Melazmanın hamilelik sırasında kötüleşmesini nasıl önleyebilirim?

Güneşten korunun. Bu çok önemlidir, çünkü güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalma melazmayı tetikler ve pigment değişikliklerini yoğunlaştırır. Her gün, güneşli olmasa bile SPF 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu güneş kremi (hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyan bir formül) kullanın. Evden çıkmayı ya da dışarıda fazla zaman geçirmeyi planlamıyor olsanız bile, güneşten korunmayı rutininizin haline getirin.

Dışarıdayken, kollarınızda pigmentasyon değişiklikleriniz varsa geniş kenarlı bir şapka ve uzun kollu bir tişört giyin. Güneşte geçirdiğiniz süreyi, özellikle sabah sattleri veya aksam üstü olarak sınırlayın. Kesinlikle solaryumdan kaçının.

Ağda özellikle vücudunuzdaki pigmentasyon değişikliklerinden etkilenen bölgelerde melazmayı arttırıbilir. Hipoalerjenik cilt bakım ürünleri kullanın. Cildinizi tahriş eden temizleyiciler ve yüz kremlerinden kaçının. Kapatıcı uygulayın. Koyu lekeler sizi rahatsız ediyorsa, şimdilik beyaz ve sarı tonlarla makyaj kullanarak üzerini örtün.

Hamileyken cilt beyazlatıcı ürünler kullanmayın.

Hamileliğimden sonra melazma geçecek mi?

Melazma genellikle bebeğinizin doğumundan sonraki bir yıl içinde tedavi olmadan kaybolur.

Hidrokinon, tretinoin (Retin-A), glikolik asit içerikli topikal kremler fayda sağlayabilir ancak emzirme döneminde veya kısa sürede tekrar hamilelik planlanıyorsa kullanımı önerilmemektedir.  Tedaviler yardımcı olmadıysa, lazer uygulaması gündeme gelebilir ancak ilk seçenek değildir. Eğer doğumdan birkaç ay sonra cildiniz hala lekeli ve sizi rahatsız ediyorsa, hekiminizle veya dermatolog ile melazma için tedavi seçenekleri hakkında konuşun. Her durumda, cildinizi her gün güneş koruyucu kullanarak, koruyucu kıyafetler giyerek ve yoğun saatlerde güneşten uzak kalarak cildinizi güneşten korumaya devam edin. Ancak anında sonuç beklemeyin  çünkü  iyileşmeyi görmek aylar alabilir.