Hamilelik sırasında dişlerime ve diş etlerime nasıl bakmalıyım?

  • İyi ağız hijyeni ile başlayın. Günde en az iki kez (mümkünse her yemekten sonra), yumuşak/orta kıllı bir fırça ve florürlü diş macunu kullanarak iyice fırçalayın.
  • Her gün diş ipi kullanın.
  • Florlanmış, alkolsüz bir ağız çalkalama suyu kullanılabilir.
  • Önleyici bakım için düzenli olarak diş hekiminize başvurun. Diş hekiminiz veya periodontistiniz, fırçalamanın yapamayacağı plak ve tartarı çıkarabilir. Diş hekiminizi yakın zamanda görmediyseniz, kapsamlı bir temizlik ve kontrol için en kısa sürede bir randevu alın. Diş hekiminize hamile olduğunuzu ve ne kadar süreyle olduğunuzu söyleyin. Diş problemleri için tedavi görmekten vazgeçmeyin. Gerekirse gebelikte kullanılabilecek lokal anestezikler ve antibiyotikler ile diş tedavileri yapılabilir.

Hamilelik sırasında kanama dişeti olması normal midir?

Gebe kadınların yaklaşık yarısı, diş ipi kullanımı sonrası veya dişlerini fırçalandığında kanayan şişmiş, kırmızı, hassas diş etleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum hafif bir diş eti hastalığı şekli olan gebelik dişeti iltihabıdır. Gebelik dişeti iltihabı kısmen diş etlerinizi plaktaki bakterilere karşı daha hassas hale getiren hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Nadiren de olsa fırçalarken kanama yapan diş etlerinizde küçük bir yumru veya nodül gelişimi olabilir. Zararsız olduğu bilinse de böyle bir durumda diş hekiminizi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Gebelik dişeti iltihabı gelişen bebeğimi etkileyebilir mi?

Gebelik dişeti iltihabının, özellikle iyi diş hijyeni uyguladığınızda, size veya bebeğinize zarar verme olasılığı düşüktür. Ancak ciddi diş eti hastalıklarının erken doğum eylemi, düşük doğum ağırlığı komplikasyonlara neden olabileceğine dair bilgiler de mevcuttur.

Hamilelik sırasında diş eti kanaması konusunda diş hekimi ne zaman aramalıyım?

  • Diş ağrısı
  • Sık kanama, ağrılı diş etleri
  • Şişmiş veya hassas diş etleri
  • Kalıcı ağız kokusu veya diş gevşetme gibi diğer diş eti hastalık belirtileri