Hamilelik sırasında kaşıntı olması normal mi?

Evet, çoğu durumda hamilelikte hafif kaşıntı olması normaldir. Cildinizin gerilmesi nedeniyle özellikle göbek ve göğsünüzde kaşıntı hissedebilirsiniz. Kuru cilt ve hormonal değişiklikler de buna katkıda bulunabilir. Ancak hamilelik sırasında cildiniz kaşınmasına neden olan bazı durumlar bebeğinizin sağlığını etkileyebilir ve yakın takip veya tedavi gerektirebilir. Örneğin, döküntü olmadan şiddetli kaşıntı, hamilelik kolestazının bir belirtisi olabilir.

Hamilelikteki kaşıntılı cilt hakkında hekimimi ne zaman aramalıyım?

  • Hamilelik sırasında yeni bir döküntü gelişmişse (nadir olmakla beraber gestasyonel pemfigoid olabilir)
  • Önceden olan ancak kötüleşen bir cilt rahatsızlığınız varsa
  • Kaşıntıda artma ve kızarıklık hissi varsa

Hamilelik sırasında kaşıntıyı nasıl azaltabilirim?

  • Ilık duş alın. Sıcak su, cildinizi kurutabilir ve kaşıntıyı daha da kötüleştirebilir.
  • Yumuşak, kokusuz ph’sı cilt ile uyumlu sabun veya temizleme jelleri kullanın ve iyice durulayın. Kendinizi yavaşça ovmadan kurulayın.
  • Duş veya banyo yaptıktan sonra kokusuz hipoallerjik losyon veya kremler sürün. Losyonu buzdolabında tutun.
  • Soğuk uygulayın. Kaşıntılı bölgelere 5-10 dakika boyunca buz torbası veya soğuk nemli bir kompres koyun.
  • Çok sıcak havalarda dışarı çıkmaktan kaçının çünkü ısı kaşıntıyı daha da kötüleştirebilir.
  • Rahat kıyafetler giyin. Bol, pamuklu giysiler cildinizin tahriş olmasını önler.
  • Stresinizi ve endişenizi azaltmak için adımlar atın, bu da kaşıntıyı daha da kötüleştirebilir.
  • Kaşımamak için elinizden geleni yapın, çünkü cildinizi daha fazla tahriş edebilir ve cilt enfeksiyonları riskini artırabilir.
  • Hekiminizin önerdiği ilaçları uygulayın.

Hamilelikte ciltteki koyu lekeler hastalık belirtisi olabilir mi?

Deri koyulaşması, ağrı, hassasiyet, kızarıklık veya kanamada gibi değişiklikler varsa veya benlerinizin renginde, biçiminde veya boyutunda bir değişiklik olduğunu fark ederseniz hekiminize danışın.

Hamilelik sırasında döküntülere neden olan nedir?

Hamilelik sırasında ortaya çıkan döküntüler genellikle kontakt dermatitalerjiveya cilt enfeksiyonları gibi durumlardan kaynaklanır. Bu  tarz döküntüler zararsız olmakla birlikte tahriş edici olabilir.

Bu cilt hastalıkları arasında;

Kaşıntılı ürtiker papülleri ve gebelik plakları

Hamile kadınların yüzde 1’inden azı kaşıntılı, ürtiker papüller ve hamilelik plakaları (PUPPP) geliştirir. Kaşıntılı, kırmızı plaklar ve büyük lekeler ile karakterize nadir görülen bir durumdur.

PUPPP genellikle üçüncü trimesterde başlar, ancak erken veya hatta doğumdan sonraki ilk iki hafta boyunca başlayabilir. Çoğul gebeliklerde ve ilk hamilelikte daha sıktır. Tam olarak sebebi bilinmemektedir.

Bir PUPPP döküntü çok yoğun kaşınabilir ve genellikle göbeğinizde veya sahip olduğunuz herhangi bir çatlak izi etrafında ortaya çıkar. Kalçalarına, kalçalarına, sırtına ve daha nadiren kollarına ve bacaklarına yayılabilir. PUPPP genellikle boynunuzu, yüzünüzü, ellerinizi veya ayaklarınızı etkilemez.

Hekiminiz rahatlamanız için topikal bir merhem yazabilir. Gerekli durumlarda antihistaminik veya ağır vakalarda steroid desteği gerekebilir.

PUPPP sizin veya bebeğiniz için tehlikeli değildir. Genellikle doğumdan sonra birkaç gün içinde kaybolur, ancak bazen birkaç hafta devam eder. Büyük olasılıkla tekrarlamaz.

Gebeliğin Atopik Erüpsiyonu

Atopik dermatit (egzama), gebeliğin pruritik foliküliti ve hamileliğin prurigosunu içeren bir terimdir.

Gebelik atopik erüpsiyonu, hamilelik sırasında teşhis edilen tüm cilt hastalıklarının yaklaşık yarısını oluşturur. Genellikle geç ikinci veya erken üçüncü trimesterde başlar.

Belirtileri aşırı kaşıntılı olabilir ve genellikle kollarınızda, bacaklarınızda veya gövdesinde görülür. Egzama genellikle kırmızı, pullu lekeler, küçük plaklar veya lapa lapa cilt ile karakterizedir. Kaşıntılı küçük, sivilce benzeri şişlikler gibi görünür ve  ilk başta küçük böcek ısırıkları ile karışabilir.

Topikal ilaçlar ve antihistaminikler ile tedavi edilebilir, ağır vakalarda steroid desteği gerekebilir.

Gebelik atopik erüpsiyonu, sizin veya bebeğiniz genellikle için herhangi bir risk oluşturmaz. Doğumdan hemen sonra geçebildiği gibi üç aya kadar sürebilir. Bir kez olması, daha sonraki bir hamilelikte tekrarlama ihtimalini artttırır.

Gestasyonel Pemfigoid

20.000 gebe kadında 1’den daha azını etkileyen çok nadir bir otoimmün durumdur. Tipik olarak ilk başta kovanlara benzeyen yoğun bir kaşıntılı kızarıklık olarak başlar, sonra büyük, kabarık lezyonlara dönüşür. Genellikle göbek deliğinin içinde veya çevresinde başlar ve avuç içi ve tabanlar da dahil olmak üzere, gövdenin diğer kısımlarını, ayrıca kollarınızı ve bacaklarınızı da etkileyebilir. Bu kızarıklığa, görünümünden dolayı gebelik herpesi  adı da verilir ancak herpes virüsü ile ilgisi yoktur. İkinci veya üçüncü trimesterde başlar ancak sıklıkla doğum sonrası dönemde alevlenir, düzelmesi uzun süre alabilir. Gestasyonel pemfigoid  hamilelikte yakın izlem gerektirir. Nadiren yenidoğanda kızarıklık olabilir ancak birkaç hafta içinde kaybolur. Sonraki hamileliklerde tekrarlama ihtimali vardır ve hatta daha şiddetli izlenebilir. Bu durum genellikle steroidlerle tedavi edilir ancak mutlaka dermatolojik değerlendirme yapılmalıdır.