Perine masajı (perineal masaj) nedir?
!!DİKKAT: BÜTÜN HAMİLELİKLERDE ÖNERİLEN VE UYGULAN BİR YÖNTEM OLMADIĞINDAN YAPMADAN ÖNCE MUTLAKA FAYDA / ZARAR AÇISINDAN HEKİMİNİZE DANIŞIN.
Öncelikle ‘perine nedir?’ sorusunun yanıtından başlayalım. Perine, vajina açıklığı ile anüs arasındaki doku bölgesidir. Üreme organlarınızı, bağırsaklarınızı ve mesanenizi destekleyen pelvik taban kaslarına bağlanır.
Perine masajı, bebeğinizin doğumu sırasında oluşan gerginlik ve basınç hissi için perineal dokuyu bir veya iki parmağınızla gerdirerek hazırlama eylemidir. Amacı, bu dokuları vajinal doğum sırasında bebeğinizin başına ve vücuduna gerecek şekilde hazırlamaktır. Bu masajı evde kendi başınıza veya eşinizin yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Perineum neden önemli?
Kadınların yüzde 40 ila 80’inde vajinal doğumun bir parçası olarak o bölgede bir yırtılma oluşmakta ve bu yırtıkların yaklaşık üçte ikisi dikiş ile onarım gerektirmektedir.
Perine hasarı, idrar veya dışkı kaçırma, rahim sarkması veya cinsel rahatsızlık gibi pelvik taban ile ilgili sorunlara yol açabilir.
Perine masajı doğum sırasında nasıl yardımcı olur?
- Amaç, perineal yırtıklardan veya epizyotomiden (vajinal çıkımın genişletilmesi için kontrollü cerrahi kesi) kaçınmaktır.
- 35. gebelik haftasından itibaren perine masajı yapan ilk vajinal doğumunu yaşayan kadınların ciddi yırtılma veya epizyotomi riskinin daha düşük olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.
- İlk gebelik sonrasında, perine masajının yırtılma veya epizyotomi üzerinde bir etkisi yok gibi görünmektedir.
- Perine masajı ne işe yarar?
- Dokuları hazırlar. Masaj, kan akışını artırır ve doğum sırasında daha kolay ancak daha az ağrıyla dokuların ve cildin gerilmesine yardımcı olabilir.
- Yırtılma riskini azaltır. Düzenli olarak perine masajı yapan 15 kadından 1’inin epizyotomiye ihtiyacının kalmadığı belirtilmektedir.
- Dikiş ihtiyacını azaltır. Masaj, yırtılmayı engellemese bile, dikiş ile onarım ihtiyacını yüzde 10’a kadar azaltabileceğini belirten çalışmalar mevcut.
- Yara dokusu olanlara yardımcı olur. Daha önce yaralanan veya başka şekilde sert bir perine (dansçılar, at binicileri) olan kadınlar, masajın özellikle yararlı olduğunu görebilir.
- Sizi doğuma hazırlar. Doğum sırasında en çok esneyen alana dikkat etmek, rahatlamaya ve karşılaşabileceğiniz hisleri öğrenmeye odaklanmanızı sağlar. Bu, bölgeye hem fiziksel hem de zihinsel olarak girmenize yardımcı olabilir.
- Gebelik süresince olmasa da doğumun ikinci aşamasında (itme ve çıkım sırasında) masaj yapılan kadınların üçüncü ve dördüncü derece perine hasarı riskinde azalma olduğu izlenmiştir.
- Rahatlamanıza ve bebeğinizin doğumu için “açılmanıza” yardımcı olur.
- Genellikle bebeğin başının doğumuna eşlik eden aşırı yanma ve batmayı önlemeye yardımcı olabilir.
- Doğum sonrası devam edebilen perineal ağrı olasılığını azaltabilir.
Perine masajı ne zaman ve ne sıklıkla yapmalıyım?
Hamilelikteki pek çok şeyde olduğu gibi, tavsiyeler de farklılık gösterir ve kişisel olabilir. Ancak genellikle doğum öncesi 35. gebelik haftasından itibaren perineal masajın başlanması önerilir.
Yarar, haftada bir veya iki kez uygulandığında görülür. Perine masajının bu tavsiyeden daha sık yapılması koruyucu etkiyi azaltabilir.
Masaj yapmaya ilk başladığınızda güçlü bir esneme veya yanma hissi yaşayabilirsiniz, ancak bu his zamanla azalmaktadır.
2-5 dakika arasında masaj yeterlidir.
Perine masajı için hangi yağları kullanmalıyım?
Perine masajı esnasında uygulanan bölgenin zedelenmemesi için mutlaka uygun yağlar ile kayganlaştırılması gerekmektedir. Belirli bir tür seçmek kişisel tercihinize, erişiminize ve bütçenize bağlıdır.
- Organik yağlar, ayçiçeği, üzüm çekirdeği, hindistan cevizi, badem veya zeytinyağı gibi doğal yağlar
- K-Y Jelly gibi su bazlı kayganlaştırıcılar kullanılabilir.
- Bebek yağı, mineral yağ veya vazelin gibi sentetik yağlar veya kayganlaştırıcılar önerilmez.
Perine masajına başlamadan önce ne yapmalıyım?
- İdrar torbanızı boşaltın.
- Ellerinizi yıkayın. Perine çevresindeki cildi tahriş etmeyecek yumuşak bir sabun kullanın.
- Tırnaklarınızın kısa olduğundan emin olun.
- Masajı gerçekleştirmek için rahatlatıcı bir yer bulun, örneğin banyo, yatak odası veya rahat olduğunuz başka bir yer. Bu size kalmıştır, ancak seçtiğiniz alanın temiz, özel olduğundan ve düşmelere karşı güvende olduğunuzdan emin olun. Masajı yatağınızda ya da kanepede yatarken bacaklarınız açık ve dizleriniz bükülmüş şekilde yapmak isteyebilirsiniz. Dik oturmak istiyorsanız vücudunuzun üst kısmını desteklemek için yastıklar veya özel bir hamilelik yastığı kullanabilirsiniz.
- Vajinal açıklık ve perine ile iyice aşina olmak için bir ayna kullanın.
- Masajdan 10 dakika önce perine üzerinde ılık bir banyo veya ılık kompresler gevşemeye yardımcı olabilir.
Perine masajını nasıl yaparım?
- Temiz ellerinize doğal yağı veya kişisel kayganlaştırıcıyı perine bölgesine uygulayın.
- Baş parmağınızı vajinanın hemen içine üç ila beş santimetre derinliğe yerleştirin.
- Parmaklarınızı 1 ila 2 dakika bu gergin pozisyonda tutun. Bu aşamada ayna kullanımı doğru yer ve masaj tekniği açısından faydalı olabilir.
- Ardından başparmağınızı yavaşça çok hafif bir yanma, batma veya karıncalanma hissi hissedilene kadar basıncı koruyarak, açıklığı germek için iki ila beş dakika “U” şeklinde bir hareketle (aynı anda aşağıya ve yanlara doğru hafifçe bastırarak) vajinanın bir yanından diğerine doğru hareket ettirin.
- Masaj her seferinde tek yönde yani bir yandan diğer yana yapılabilir veya baş parmaklar zıt yönlerde gezdirilebilir. Sizin için hangisinin daha rahat olduğunu bulana kadar farklı yollar deneyin.
- Masaj sırasında olabildiğince rahatlamaya çalışın. Bu hem bedeninizi hem de zihninizi rahatlatmak anlamına gelir. Dokularınız zamanla gerildikçe duyularla daha rahat olabilirsiniz. Ne olursa olsun, gözünüzü süreden ayırmayın. Toplam masaj süreniz seans başına 5 dakikayı geçmemelidir.
- Pelvik taban kaslarını bilinçli olarak gevşetmeye çalışırken ve dokuların gerilmesine izin verirken rahat nefes almaya odaklanın.
- Rahatlayın ve bir kez tekrarlayın.
Eşim/partnerim perine masajı yapabilir mi?
Evet. Kendinize masaj yapmamayı veya pozisyonu rahatsız etmemeyi tercih ederseniz, eşiniz/partneriniz size yardımcı olabilir. Partnerinize kişisel masajla aynı talimatları takip etmesini söyleyin, ancak başparmak yerine işaret parmaklarını kullanmasını sağlayın.
Eşiniz, hissettiğiniz rahatsızlık veya yanma hissine bağlı olarak daha fazla veya daha az baskı uygulamalılarsa, onunla iletişim kurduğunuzdan emin olun.
Dikkatli olun:
- Her hamilelikte uygun olmadığından kendi kendinize başlamadan önce mutlaka hekiminize uygunluk açısından danışın.
- Dokularınızın esnemesinden kaynaklanan hafif rahatsızlığın ötesinde ağrı hissederseniz, hekiminize danışın.
- Masaj yapmaya başladığınız dönemde sonradan oluşabilecek vajinal uçuk, mantar enfeksiyonu veya diğer vajinal enfeksiyonlarınız varsa masaja son verip mutlaka hekiminizle konuşun.