Güvenli sürüş yapmanıza yardımcı olacak ipuçları:

  • Daima emniyet kemeri takın. Kendinizi ve bebeğinizi koruyun. Hamileliğinizin son haftaları da dahil olmak üzere, arabaya her bindiğinizde, arabada nereye oturursanız olun emniyet kemeri takın.
  • Emniyet kemerini uygun şekilde kullanın. Sürücü ya da yolcu olun, yalnız bir bel kemeri değil, tam bir omuz bel kemeri taktığınızdan emin olun. Bel kemerini göbek altına yerleştirin, böylece kalçalarınıza rahatça oturur. Omuz kemeri, köprücük kemiğinizin üzerinden (boynunuza yaslanmadan), göğüsleriniz arasında ve göbeğinizin yanından geçmelidir. Bel ve omuz kemerlerini karnınızdan uzak tutun. Emniyet kemerinin tam kavradığından emin olun.
  • Direksiyon simidinden uygun uzaklıkta oturun. Koltuğunuzu rahatça geriye doğru ayarlayarak göbeğinizin direksiyon simidine temas etmesinden kaçının. Direksiyon simidi göğsünüzün ortasından geçen uzun kemiğinizden en az 25 cm uzakta olacak şekilde oturmalısınız. Karnınız büyüdükçe, siz ve direksiyon simidi arasında fazla boşluk tutamayabilirsiniz, ancak direksiyonun karnınızdan ziyade göğüs kemiğinize doğru yönlenmesi önemlidir.
  • Çok geriye veya öne eğilmekten kaçının. Koltuk açısını, rahat ve dik bir pozisyonda olacak şekilde ayarlayın. Emniyet kemerinizde olabildiğince az gevşeklik olmalı. Bu olası bir çarpışmadaki ileri hareketlerinizi en aza indirecek ve hava yastığının doğru çalışmasına izin verecektir.
  • Mümkünse sürücü yerine yolcu olun. Özellikle hamileliğiniz ilerledikçe ve karnınız direksiyon simidine yaklaştıkça araç kullanmak daha riskli hale gelmektedir. Aracın arka koltuğu, özellikle orta arka koltuk (veya bir minibüsteki orta orta koltuk)en güvenli yeridr. Ön taraftaki bir yolcuysanız, koltuğunuzu mümkün olduğunca arkaya doğru hareket ettirin.
  • Araba yolculuklarına 2-3 saatte bir ara verip kısa süreli yürüyüşlerle kan akımınızı normalleştirin.

Hava yastıkları hamile kadınlar için güvenli midir?

Uzmanlar evet diyor. Hava yastıkları emniyet kemerleri ile birlikte çalışmak üzere tasarlanmıştır. Hamile bir kadın emniyet kemerini uygun bir şekilde takıp ön hava yastığından mümkün olduğu kadar arkaya oturduğu sürece hava yastığı ve emniyet kemeri kombinasyonu en yüksek seviyede koruma sağlamaktadır. Uzmanlar, hava yastığı yararlarının hamile bir kadına ve bebeğine olan risklerinden daha fazla olduğunu belirtmiştir.

Yan hava yastıklarının yolcular için risk oluşturduğu gösterilmemiştir. Çoğu durumda, en büyük tehlike, arabanızın ne tür nesnelerle çarpıştığıdır. Yine de, yan hava yastıklarının aniden yerinden çıkması durumunda yan hava yastığı saklama bölmesine yaslanmamak güvenlidir.

Uçak kabin basıncı hamilelik sırasında güvenli midir?

Evet. Sağlıklı olduğunuz, doktorunuz ve havayolu şirketinin hamilelik aşamasında hava yolculuğunuzu onayladığı sürece, basınç sizin veya bebeğiniz için bir sorun olmamaktadır.

Ticari uçakların kabinleri, yolcu konforunu sağlamak için basınçlandırılmıştır. Hava basıncı aslında uçakta, deniz seviyesinden zeminde olduğundan daha düşük olduğundan biraz daha az oksijen içermektedir. Oksijen seviyesindeki değişim bebeğinizi çevreleyen doku veya sıvıyı etkileyecek düzeyden çok uzaktır. Ancak tansiyon değişiklikleri ve kalp hızı artış gibi fizyolojik değişikliklere sebep olabilir.

Buna karşılık, yüksek irtifalarda uçabilen küçük, ticari olmayan uçakların basınçsız uçak kabininde uçmak, özellikle gebeliğin son döneminde önerilmemektedir. Hava basıncındaki değişiklik çok az risk taşır ancak yüksek irtifalardaki düşük oksijen azalması daha ciddidir ve bebeğinizi etkileyebilir.

Kandaki oksijen içeriğini azaltabilecek durumlarda (şiddetli orak hücre anemisi gibi), kan pıhtılaşması veya plasenta yetmezliği gibi sağlık problemlerine sahip hamilelerde hava yolculuğu yapması risk oluışturabilir. Hekiminize danışın.

Uçak yolculuğunda maruz kaldığım radyasyon doğmamış bebeğime zarar verir mi?

Karada veya havada olsak da her gün dünyaya ulaşan  kozmik iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalırız. Dünyanın atmosferi, bu radyasyondan bir miktar koruma sağlar. Yüksek irtifalarda hava daha incedir ve radyasyon seviyeleri biraz daha yüksektir, ancak genellikle seyahat eden yolcular için endişe duyulacak düzeyde olmaz.  Bu nedenle uçak yolcululukları gebelik için genel olarak güvenli kabul edilmektedir.

Hamileyken havaalanı tarama makinelerinden geçmek güvenli midir?

Evet. Havaalanı dedektörleri, yolcuları taramak için manyetik bir alan, çok düşük enerjili radyo dalgaları veya çok az miktarda X-ışını (X ışınlarının gelişmekte olan bir bebeğe zarar verme dozu yaklaşık 500.000 mikrosievert iken bu dedektörler, size veya çocuğunuza zarar vermeyecek kadar düşük olan 1 mikrosievertten daha düşük radyasyon dozu oluşturur) kullanabilir. Bu maruziyetlerin her biri ile ilişkili enerji miktarı size veya gelişmekte olan bebeğinize zarar veremeyecek kadar düşüktür.